« Εφηβεία και γονεϊκή διαχείριση:Συγκρούσεις και ισορροπημένη ανάπτυξη την εποχή των προκλήσεων»

Το πολιτιστικό σωματείο , «Πολιτιστικό Ρεύμα Πάφου» (ΠΟΡΕΥ),διοργάνωσε την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023,στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Β´ Δημοτικού Γεροσκήπου, από τις 6.00-7.30 μ.μ Ημερίδα Ψυχολογίας με θέμα: « Εφηβεία και γονεϊκή διαχείριση:Συγκρούσεις και ισορροπημένη ανάπτυξη την εποχή των προκλήσεων».Το πρόγραμμα του συνεδρίου,περιελάμβανε χαιρετισμό-εισαγωγή από την πρόεδρο του σωματείου μας Δρ Τώνια Ιωαννίδου-Φιλίππου και ομιλίες-ηλεκτρονικές παρουσιάσεις από τις δυο εκλεκτές εκπαιδευτικούς ψυχολόγους Άντρη Αναστασίου και Ιωάννα Περικλέους.Το συνέδριο,το οποίο απευθυνόταν τόσο σε εκπαιδευτικούς, όσο και σε γονείς,αποσκοπούσε στην ποιοτικότερη και βαθύτερη κατανόηση του έφηβου παιδιού,στην καλύτερη επικοινωνία μαζί του και στη συνακόλουθη μείωση του χάσματος των γενεών αλλά και την καλλιέργεια της ενεργητικής παρουσίας του γονέα στη ζωή του παιδιού του κατά την ομολογουμένως δύσκολη και απαιτητική περίοδο της εφηβείας.Η όλη ημερίδα συγκέντρωσε τεράστιο ενδιαφέρον με καταιγισμό ερωτήσεων από πλευράς του κοινού ,αλλά και μαζική προτροπή όπως προγραμματιστεί επανάληψη της ή και περαιτέρω διερεύνηση και εμβάθυνση στο εμβληματικό θέμα της ημερίδας.

ReplyForward

Το πολιτιστικό μας Σωματείο «Πολιτιστικό Ρεύμα Πάφου» συνδιοργάνωσε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου και συγκεκριμένα με τα Προγράμματα Προπτυχιακών και Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Αρχιτεκτονικής και Γεωπεριβαλλοντικών Επιστημών καθώς και το Τμήμα Ιστορίας, Πολιτικής και Διεθνών Σπουδών του εν λόγω Πανεπιστημίου, δημόσια διάλεξη, την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024, στις 18:30 στο Αμφιθέατρο «Κερύνεια», του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου. Κύριος ομιλητής ήταν ο Δρ Ανδρέας Φούλιας, Συνεργαζόμενο Ακαδημαϊκό Προσωπικό της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας της Κύπρου, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα:

«Η Ναοδομία στην Κύπρο κατά την πρώτη χριστιανική χιλιετία»

Προηγήθηκε χαιρετισμός από τον Μητροπολίτη Πάφου κ. Τυχικό, καθώς και ομιλία και παρουσίαση από την Δρ Τώνια Ιωαννίδου-Φιλίππου, Πρόεδρο του Δ.Σ. του «Πολιτιστικού Ρεύματος Πάφου».

Συντόνιζαν οι Δρ Κατερίνα Παπαζαχαρία, Δρ Ευανθία Δόβα και Δρ Χριστίνα Πιερή, μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου. Το σωματείο μας εκπροσώπησαν πέραν της προέδρου Δρ Τώνιας Ιωαννίδου-Φιλιππου, η ταμίας κ.Αντιγόνη Γιαννίκου,η Οργανωτική Γραμματέας κ.Δεσποινα Παναγή και η πολιτιστική συνεργάτιδα του σωματείου κ.Λίνα Κωνσταντινίδου.

Η διάλεξη η οποία ήταν ανοικτή προς το κοινό κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος.


Διάλεξη με θέμα ''Ναοδομία στην Κύπρο κατά την πρώτη χριστιανική χιλιετία''

Πολιτιστική Ημερίδα από το «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΠΑΦΟΥ»

Θέμα: « Ο πλούτος και το μεγαλείο της ελληνικής γλώσσας στην ποίηση, μέσα από τις διαλέκτους της, την Κατωϊταλική, την Κυπριακή, και την Ποντιακή διάλεκτο»

Το πολιτιστικό μας Σωματείο, «Πολιτιστικό Ρεύμα Πάφου», πραγματοποίησε την Παρασκευή, 21 Μαρτίου, στην Αίθουσα της ΣΕΚ στην Πάφο, Πολιτιστική Ημερίδα, με σκοπό την ευαισθητοποίηση όλων, προς την κατεύθυνση της προώθησης και της αναγνώρισης της αξίας και του πλούτου της ελληνικής γλώσσας ακόμα και μέσα από τις διαλέκτους της και συγκεκριμένα την Κυπριακή, την Κατωϊταλική και την Ποντιακή διάλεκτο, μέσα από την ποίηση.

Μετά την εισαγωγική ομιλία της Προέδρου του Σωματείου μας, Δρος Τώνιας Ιωαννίδου-Φιλίππου, ακολούθησε ομιλία από την Λέκτορα του Πανεπιστημίου Νεάπολις και Πρόεδρο της Γλωσσολογικής Εταιρείας Κύπρου, Δρ Λουκία Ταξιτάρη, με θέμα: «Ελληνικά: μια γλώσσα, χίλιες λαλιές». Στη συνέχεια ακολούθησαν προβολές μικρών ντοκιμαντέρ σε επιμέλεια Στάλως Χριστοφή και Αντρέα Χαραλαμπίδη με γενικό τίτλο: « Οδοιπορικό στις πατρίδες των όπου γης Ελλήνων (Πόντος-Πόντιοι και Κάτω- Ιταλία- Γρεκάνοι ή Γρέκοι). Τα εισαγωγικά κείμενα, ανέγνωσαν οι εκπαιδευτικοί, Γεωργία Ευαγγέλου και Λουκία Στυλιανού. Ακολούθησαν απαγγελίες στην ποντιακή διάλεκτο με τα ποιήματα «Αροθυμώ και τραγουδώ», «Πόντος εν άστρον φωτεινόν» και η «καμπάνα του Πόντου», από τις Λίνα Κωνσταντινίδου, Δρ Σοφία Σιδηροπούλου-Έλληνα και Άννα Χατζηπετρή. Στη συνέχεια, ακολούθησαν απαγγελίες των ποιημάτων στην κατωϊταλική λαλιά – διάλεκτο, «Τι εν γλυτσέα τούση νύφτα» και -«Άντρα μου πάει», από τις ε/κούς Μαρία Ρουβήμ, και Μαρία Σιαμπή. Ο κύκλος των απαγγελιών, έκλεισε με τα ποιήματα «Τριανταφυλλένη», «Άνοιξη είσαι», και

«Ανεράδα», από τις εκ/κούς Έλενα Αριστοτέλους, Άννα Περικλέους-Παπακώστα και Ηλιάνα Δημοσθένους.

Στη συνέχεια ο μουσικοδιδάσκαλος κ. Νέαρχος Νεάρχου, μας ταξίδεψε στην λυρική παράδοση των όπου γης ελληνικών πατρίδων, με τα τραγούδια: «Καληνύφτα»-Κάτω Ιταλία, και «Το τέρντιν» και «Τ’ ‘Αη Γιωρκού»-Κύπρος.

Φινάλε στην εκδήλωση, έκανε το «Πολιτισμικό Λαογραφικό Εργαστήρι Κονιών ΠΟΛΑΕΚ με τους Ποντιακούς Χορούς:

Ομάλ, Ουτσαί, Σαμσών

Τικ μονόν, διπλόν, Τόνγιας

Κουσ μονόν, διπλόν,Αρματσούκ

Κότσαρι

που ενθουσίασε, όπως πάντα, τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι μίλησαν για μια καθόλα πλούσια αλλά και ποιοτική εκδήλωση.

Την εκφώνηση ανέλαβαν οι εκπαιδευτικοί ΣύλβιαΝικολάου και Ευτυχία Ελισσαίου.